1. ISOLERENDE GORDIJNEN, MINDER KOUDE!
Wonen of kantoor houden in een historisch pand is ontzettend mooi, veel historie en altijd iets nieuws om te ontdekken. Dit leven en werken in deze karaktervolle omgeving komt niet zelden met de nodige ongemakken als verkeerde keuzes gemaakt worden. Beperkte isolatie of slechte beluchting kan het genot snel ontnemen. Een flinke verbouwing kan bij de intrek van een monument of oud bouwwerk een hoop comfortproblemen wegnemen. Een hoogwaardige verbetering kan kostbaar worden. Al het enkelglas vervangen door HR++(+) of zelfs monumentenglas kan flink in de papieren lopen, zeker als er veel kozijnen zijn met schitterende maar unieke details. Er zijn echter prima alternatieven om op een eenvoudige wijze koudevallen en andere nadelen van enkelglas of slecht geïsoleerde wanden smaakvol op te lossen.
Isolerende Gordijnen

Ramen met enkelglas of slecht isolerend dubbelglas kunnen een behoorlijke koudeval veroorzaken. Dat kan behoorlijk vervelend zijn als de voor en achtergevel voor meer dan 75% uit glas bestaat. Een grachtenpand, centrum Amsterdam bijvoorbeeld. Het vervangen van als dit glas is kostbaar en prima betaalbare oplossingen bij een rijksmonument zijn soms niet toegestaan. Een dik gordijn of een gordijn met luchtcompartimenten kan uitkomst bieden.

Een aantal vindingrijke bedrijven heeft zich de afgelopen jaren met succes gestort op het ontwikkelen van een speciaal type gordijn met isolerende eigenschappen. Deze gaan ruim voorbij aan de oplossingen van slechts een dik gordijn en zijn gekomen met een zeer innovatieve productlijn met meervoudige eigenschappen. HEEMarchitecten belicht een aantal mogelijkheden die geschikt zijn voor verschillende wensen.
A. Geluid isoleren en een thermische schil: Moondream.
Enkelglas in een drukke binnenstad heeft twee nadelen. 1. In de winter is het een oorzaak van koude. 2. Het geluid van de straat komt zo goed als ongehinderd het pand binnen. Het bedrijf Moondream heeft op een sobere en slimme wijze deze twee problemen aangepakt. Het speciaal ontwikkelde geluidsdempende gordijn (- 7db!!!) heeft ook een thermisch isolerende laag. Om het gordijn compleet te maken heeft men de eigenschap van verduistering toegevoegd. Met deze drie lagen kunt u uw glaspartijen en koude wanden op een zeer betaalbare en smaakvolle wijze op een eigentijdse wijze zeer comfortabel maken. Zelf omschrijven ze het als volgt:

“De geluidsisolerende gordijnen van Moondream berusten op een specifieke technologie met een geluidsabsorptievermogen dat zeer bevorderlijk is voor uw geluidscomfort. Zij kunnen het geluid dat door de ramen heen dringt met 7 decibel terugbrengen zodat het binnen heerlijk rustig blijft.Het geluidsisolerende gordijn is eveneens een verduisteringsgordijn en volgt aldus uw eigen leef tempo en geeft u de mogelijkheid het licht te moduleren en zelfs helemaal buiten te sluiten voor een heerlijke verkwikkende nachtrust. En tot slot is het voorzien van een thermische laag zodat er geen warmte naar buiten gaat in de winter en het in de zomer heerlijk fris blijft. Het resultaat is een ideale temperatuur binnen het hele jaar door, energiebesparingen en een lagere stroomrekening.”
link website moondream

Niet ieder pand is geschikt voor een traditioneel sober gordijn dat direct al het licht in de ruimte onttrekt. COPA heeft een modern product ontwikkelt met een zeer strak uiterlijk. Deze firma levert zogenaamde 3D rolgordijnen die net even een andere werking hebben dan de gordijnen van Moondream. Naast de geluids- en thermisch isolerende werking van de gordijnen hebben deze hoogwaardige screens een lichtregulerende werking. De techniek is even eenvoudig als vernuft. Er zijn horizontale compartimenten met daartussen verstelbare lamellen die de hoeveelheid lichtinval bepalen. Dit maakt deze 3D rolgordijnen erg aantrekkelijk voor het dagelijkse gebruik. Het behoud het zicht en licht en toch wordt een isolerende stap gemaakt:

“Screendoeken hebben een sterk isolerende eigenschap voor extra comfort : ‘s zomers blijft de hitte buiten en ‘s winters de kou. Screen polyestergarens zijn kreukherstellend en uiterst kleurvast. Screendoek is vochtbestendig en brandvertragend en laat zich gemakkelijk onderhouden. Beschikbaar als Copahome rolgordijn, verticale jaloezie en paneelgordijn.”
link website copahome

Een oud pand vraagt vaak om een oplossingen uit traditionele hoek. Het bedrijf Oostendorp-stoffering heeft prachtige klassieke gordijnen die, wanneer slim toegepast, uw pand aangenaam comfortabel maken en een waardevolle toevoeging op uw historische interieur zijn. Op een low tech. wijze kunt u bijzondere klassieke patronen combineren met een afwisselend dikkere en transparante lagen. Op geheel eigenzinnige wijze is een soortgelijk effect als bij de isolerende gordijnen of de 3D rolgordijnen haalbaar. Een bijkomend voordeel is de inzet van het gordijn als sfeervol element. Door het decoratieve dikkere gordijn ook door te trekken over de muur waar geen raamkozijn zit isoleert en decoreert u uw werkkamer, ontvangstruimte of woonkamer op een zeer verfijnde wijze .

“In deze collectie zijn veel klassieke vormen in een nieuw jasje gestoken. Denk aan de op de Franse lelie gebaseerde krullen of de strakke interpretatie van het medaillon. Dat maakt de stoffen uiterst geschikt om een modern en tegelijkertijd stijlvol interieur te creëren. Door deze bekende patronen in uitvergrootte versies terug te laten komen of door te in eigentijdse kleuren te verwerken, komt een zeer vernieuwd klassiek tot stand.”
link website kleuropkleur

Voor ieder pand en ieder kozijn is er een betaalbare en fraaie oplossing zonder rigoureus aanpassingen te hoeven maken aan het pand. Dit handig voor pandeigenaren maar zeker ook voor huurders! De laatste groep mag normaal gesproken het pand bouwkundig niet aanpassen maar wil toch comfort tijden het dagelijkse gebruik. Het getob met plexiglas panelen achter ramen om het toch een beetje aangenaam te houden tijdens koele winterdagen is onnodig. Er zijn genoeg oplossingen voorhanden die binnen u smaak of bedrijfsstijl passen. Hiermee heeft u de mogelijkheid om slim om te gaan met geld en energie en toch hoogwaardig comfort in stijl te realiseren.