Bij deze Kubustische patiowoning zijn een aantal zeer effectieve klassieke middelen ingezet om verschillende functies en sferen op een natuurlijke manier in te passen in een heldere plattegrond. Een ruime patio, klassieke passage, overdekt terras, ruimte vide met lichte trap, eenvoudige carport, een inpandige garage, enz. Deze ruime villa is door zijn goed doordachte plattegrond compact en charmant gebleven. Zowel in het interieur als in het exterieur zijn is een grote hoeveelheid sferen en functionalist ondergebracht.

ruimtebeleving: wonen rondom een patio

Een bijzonder element in deze moderne villa is zonder twijfel de patio. Deze must have van de opdrachtgevers heeft het plan gevormd. Woonkamer, kantoor, slaapkamers en keuken zijn allemaal gesitueerd rondom dit speelse architectonische element. De verleiding is groot om een patio volledig van glas uit te voeren maar hiervoor is bewust niet gekozen.
Het zorgvuldig positioneren van de slanke aluminium kozijnen ten opzichte van zowel de binnen- als buitenwanden vinden wij essentieel. De omliggende vertrekken hebben zo de mogelijkheid om aan alle wanden kasten te plaatsen, schilderijen op te hangen en gordijnrails verfijnd op te kunnen hangen etc. De patio en alle omliggende ruimtes vormen zo een vanzelfsprekend geheel. Fraai, subtiel en niet te dominant. Zoals een patio hoort te zijn.

speelse variatie functies en beleving

Een in metselwerk uitgevoerde zuilenrij aan de voorgevel herbergt op een eenvoudig wijze een carport, garage, entree en overdekt terras. Al deze elementen kunnen een rommelige gevel veroorzaken maar de klassieke kolommen ordenen als een coulisse achterliggende functies.
De carport en de naastgelegen garage zijn onopvallend in het totaalbeeld opgenomen en de entree is subtiel geaccentueerde met de mooie brede aluminium puien. De combinatie van een steenachtig materiaal, stalen kozijnen en een natuurlijke houtendelen gevel vormen een rustig geheel.

kubistische elementen vormen een geheel.

de huis bestaat uit een rechthoekige begane grond met daarbovenop een kleinere verdieping grenzend aan de patio. Daarbij zijn de woonkamer en keuken aan de voor- en zijgevel gelegen en het kantoor en de slaapkamers aan de achtergevel. De dam geeft toegang tot het kavel en deze licht recht voor de carport en garage. De ruimte tussen deze twee functies is een centrale entreehal. Deze gang is bijna 6 meter hoog en vormt een aantrekkelijk vide.
Om te zorgen dat de entreehal met vide er mooi strak uit komt te zien zijn het aantal deuren beperkt gehouden. Het toilet, de garderobe, berging, meterkast en garage liggen allemaal aan een hal haaks op de entreehal en zijn bereikbaar via een gevelopening en niet via een deur. Door met een open trap met een brug de eerste etage te ontsluiten blijft de gang mooi open. Om de hoogte te accentueren en daglicht naar binnen te halen zijn twee grote puien geplaatst. Dit geeft zowel subtiel strijklicht op de muur als direct zonlicht op bepaalde momenten van de dag.

kozijnen op de juiste positie.

Een belangrijke kwaliteit van het huis is de zorgvuldige positionering van de raam- en deurkozijnen. Bijna ieder raam geeft een doorkijk naar een fraai uitzicht op de omgeving. Daarbij zijn talloze gevelopening strak uitgelijnd zodat er mooie doorkijkjes ontstaan. Bij de keuze voor het type kozijn is goed gekeken naar de functionaliteit van de ruimte. Op sommige plaatsen is een draaikiepraam handig en waar de loopruimte optimaal moet zijn is gekozen voor schuifpuien.
Omdat vaste ramen, draaikiepramen en deuren een andere profielopbouw hebben, vinden wij het belangrijk dat we een eenvoudige kozijnverdeling hebben. Hier is dat een breedtemaat van ongeveer 1100 mm. Dit heeft als voordeel dat de brede vaste pui een driedeling krijgt van gelijke delen die ongeveer dezelfde maat heeft als de verdeling in de schuifpuien en deuren of draaikiepramen. Dit geeft een mooie eenheid.

Pagus grijs zwart, aluminium en houten delen.

Het materiaalgebruik is eenvoudig van opzet. In grote lijnen komen drie materialen samen: Aluminium, metselwerk en hout. In dit plan is de textuur van ieder materiaal in ere gehouden zonder en toch is het onderhoud minimaal. De Wienerberger Pagus grijs zwart is mooi in de kleur gevoegd waardoor een mooi genuanceerd kleurvlak ontstaat.
De aluminium Profel Fino kozijnen zijn in RAL kleur 7004 uitgevoerd, deze kleur blijft in de buurt zitten van een natuurlijke aluminium kleur zitten maar met meer warmte. Het hout is een licht gecoate Cape Cod deel. Deze lichte grijs komt ongeveer overeen met de kleur van de kozijnen. Maar omdat het houtnerf nog mooi door de coating te zien is blijft het hout goed zichtbaar.