Na de voltooiing van de architectonische opzet waarmee de gedateerde woonboerderij uit de jaren ’50 een moderne ruimtelijke opzet krijgt, wilde de opdrachtgever de sfeer van het interieur bepalen. Het echtpaar had zelf ideeën over materiaal en meubels, maar hoe krijg je deze fijne inspiratie tot een evenwichtig geheel. Verschillende partijen brengen hun expertise aan en wij zijn al gaande aan het puzzelen en masseren tot het juiste evenwicht is gevonden. Zo ontstaat een consequent ingerichte en met mooie materialen afgewerkte woning, optimaal genieten dus!

drempelvrije aluminium schuifpui met lichte tint 

In het ontwerp voor de plattegrond is gekozen voor één grote ruimte, visueel tenminste. Praktisch is het wel gewoon noodzakelijk om ruimtes thermisch en akoestisch te kunnen scheiden. Als de entreedeur in de winter open gaat is het immers niet echt lekker om de koude lucht in de keuken of tuinkamer te laten binnendringen. Om geen dichte scheidingswand toe te hoeven passen hebben wij gekozen om fraaie aluminium puien in het ontwerp te integreren.
Solarlux schuifpui type Cero (https://www.youtube.com/watch?v=so-1Oo0Ks-4) is een drempelloos schuifsysteem met een heel lichte tred. Dit maakt het systeem aantrekkelijk voor deze toepassing. De twee schuifpuien markeren de hal als organiserende ruimte, met een licht getinte uitvoering van het glas is dit extra geaccentueerd. Perfect passen in dit strak interieur met hoogwaardige materialen

speelse natuursteen vloer

Het bestaande pand is natuurlijk niet perfect gemaatvoerd om een tegelvloer precies uitgekiend te leggen. Penanten, schuine wanden, hoogteverschillen etc zorgen ervoor dat een strak patroon in de vloertegel deze oneffenheden zichtbaar maken. Daarbij komt het feit dat de ruimte langwerpig is en dat roept de vraag op of een langwerpige tegel of een vierkante tegel de voorkeur heeft.

Wij kwamen op het idee om dit te voorkomen door zowel afwisseling in de steenmaat als een licht variatie in de kleurtemperatuur van de tegel te zoeken. De keuze is uiteindelijk gevallen op een donker grijze granieten tegel. Door deze variëteit in het patroon aan te brengen ontstaat er een speelse vloer die zich voegt naar de vorm en sfeer van de afzonderlijke ruimtes. Dit met behoud van het gevoel van een open plattegrond.

kozijnloze deuren voor een strak interieur met hoogwaardige materialen

De tuinkamer is relatief smal (ongeveer 4 meter) en langwerpig van vorm. Aan deze ruimte grenzen een aantal slaapvertrekken. Dit heeft tot gevolg dat er in deze kamer een aantal toegangsdeuren komen. De tuinkamer moet natuurlijk niet het karakter krijgen van een gang en daarom is er voor gekozen om de kozijnen weg te laten vallen in de wand, deze zogenaamde kozijnloze deuren hebben aan de onzichtbare kant alleen

de contour van het draaiende deel door de scharnierende techniek in de wand weg te werken. Hiermee vallen de wandkasten en deuren perfect weg in de wand en blijft de het tuinkamerconcept intact. Om de andere zijde van deze ruimte bij mooi weer in het geheel open te kunnen maken passen we een schuifvouwwand toe. Dit uit panelen bestaande kozijn kan in volledig opzij geschoven worden en in tegenstelling tot de schuifpui is een vast deel niet nodig!

eigenwijs karakter

In de plattegrond staan twee constructieve kolommen. Technisch gezien was het mogelijk om deze weg te laten. Echter, bij deze renovatie integreren we deze staanders in het totale ontwerp. In de hal organiseert het witte kokerprofiel de verdeling van de ruimte. Dit wordt versterkt door de mooie staal met houten trap. Beide zijn minimalistisch uitgevoerd,

constructief en functioneel. Het materiaal van de traptreden komt terug in de keuken. Bij een dergelijke plattegrond is consequentheid in materiaal essentieel. Dus de warme houten kleur is ook toegepast in de kastdeuren van de keuken. Het eeteiland en de kolom vallen hier ook samen. Door uitgekiende inrichtingsschetsen van de keukenontwerper kan dit prima.

verlichtingsplan, sfeer en flexibiliteit

Uiteraard valt of staat een goed ontwerp met de juiste verlichting. Het uitgangspunt hiervoor is een degelijk lichtplan voor de basisverlichting met de juiste keuze voor het armatuur. De ledverlichtingsarmatuur type “domino” van het merk Grossman is door zijn gering hoogte en smaakvolle eenvoudige ontwerp een fraaie toevoeging in het plan.

Deze armatuur met vier verlichtingspunten kan ook uitgevoerd worden met extra richtspots. Dit in lichtsterkte te bepalen lichtplan maakt het mogelijk om iedere ruimte de basissfeer te geven die nodig is en laat extra sfeerverlichting eenvoudig toe. De onafhankelijke instelbaarheid  per lichtgroep zorgt hiervoor.

 

adviesbureau verwijst