Een woning waarbij het atelier naadloos aansluit bij het woongenot en een bijzondere mix van openheid en geslotenheid voor privacy op dit mooie hoekkavel

Combinatie atelier en woning: een speelse ruime bungalow op een hoekkavel 

Een bijzondere combinatie van werkplaats en woning waarbij privacy en rust op een eigenzinnige wijze invulling krijgen. Twee bouwblokken geven invulling aan een plan waarbij het atelier en de woonvertrekken naadloos op elkaar aansluiten.Onze ontwerpers gingen aan de slag om voor onze opdrachtgever een mooi plan te ontwerpen.Het resultaat: een speelse ruime bungalow op een hoekkavel
De basis voor het ontwerp: rustige vormgeving, integratie van atelier en woning, een scheiding tussen privé en openbaar en een verrassende plattegrond. Genoeg aanknopingspunten na de sloop van het bestaande pand een fijn plan te realiseren passend bij de woonwens en het bijzondere hoekkavel met monumentale bomen.

hoekkavel, bomen, privacy

Twee bouwvolumes vormen op dit hoekkavel te Goirle een rustige en eenvoudige architectuur. Het ontwerp geeft invulling aan een privacy wens en integreert volledig met het bestaande groen. Door de twee functies, wonen en atelier, 

een eigen bouwblokje te geven en licht van elkaar te draaien ontstaat een verassende plattegrond. Met de kleine hoekverdraaiing en lichte verschuiving van de twee rechthoeken ontstaat een speels maar evenwichtig ontwerp.

Vorm, routing en concept

Het kavel bestaat door het gekozen ontwerp uit 5 zones met ieder een eigen karakter. De ruimte aan de entreezijde is verdeeld in een voortuin aan de straatzijde, een ‘rode loper’ met bestaande boom en een tuindeel zonder praktische functie.
Het deel van het kavel aan de achterzijde van het pand is verdeeld in twee afzonderlijke delen. Een rustig gebied aan de slaapkamers en een tuin grenzend aan de woon-en leeskamer. De vrijgekomen ruimten tussen het atelier en het woonvertrek vormt de entree met aansluitend de patio.

Ruimtes, materialen en sferen

De sobere architectuur wordt benadrukt door de keuze voor een donkere baksteen en staalkleurige kozijnen, deuren en ander bouwkundige onderdelen. De atelierruimte kenmerkt zich door een gesloten ruimte met veel licht uit de patio, dakramen en een langwerpig kozijn.
De woon- en leeskamer is daarentegen heel open met verschillende schuifpuien. Deze laten de tuin mooi binnenkomen. De slaapkamers grenzen aan het besloten tuindeel en hebben allen grote glazen deuren. Dankzij een eenvoudige opzet: een speelse ruime bungalow op een hoekkavel

energieverbruik

Door de toepassing van een gecombineerd systeem van zonnepanelen, zonneboilers, een warmte-luchtpomp en een warmte terugwinningsysteem is het basis energieverbruik laag.
De witte dakbedekking zorgt voor een remming van zonbelasting op het dak. De hoge isolatie waarde van gevels en daken draagt bij aan eenvoudige koeling en verwarming.