De familie Baijens richt zich op een comfortabele toekomst in een groene omgeving. Wij gingen aan de slag om op dit a-typische kavel een heldere compacte patiobungalow te realiseren met een gedegen energiezuinig plan. Onze ontwerpers kwamen met een kleine draaiing, een taartpunt uit een plattegrond en een doorstekende open woonkamer.

 

Levensloop bestendige patiobungalow

Een comfortabele toekomst met natuurlijke materialen in een bosrijke omgeving. Dat is in het kort de woonwens voor een levensloopbestendige bungalow in Moergestel.
Een opgave waarbij wij net iets verder gekeken hebben om optimaal gebruik te maken van het beschikbare kavel.

De grenzen van de kavelregels opzoeken

Het beschikbare kavel is onderdeel van een groter perceel waar voorheen een basisschool heeft gestaan. Bij de oorspronkelijke herindeling van het terrein is de beslissing genomen om niet de gebruikelijke 3 meter uit de erfgrens aan te houden voor het hoofdgebouw maar 5 meter. Dit stelde de opdrachtgever voor een probleem bij het realiseren van het gewenste oppervlakte.

Na een eigen analyse van de kavel waarbij oriëntatie, bezonning, routing en toegankelijkheid onder de loep genomen is vonden onze ontwerpers een aantal kansen. Direct is het overleg gezocht met de gemeente om te onderzoeken of zij mee wilde in onze denkwijze. Dat lukte! Zo hebben we door slim om te gaan met het begrip ‘bijgebouw’ en ‘garage’ een strak maatontwerp gemaakt.

Het ontwerp, rust en ruimte

Eenvoudig gesteld hebben we een rechthoekige plattegrond genomen waar twee grote happen uit zijn genomen. De eerste hap geeft ruimte aan de entree met aansluitend de garage. De tweede hap maakt het mogelijk om de woonkamer tot ver achter in het perceel door te steken. Dit laatste in mogelijk door de woonkamer als onderdeel ‘bijgebouw te benoemen.
 De twee ‘gaten’ in de plattegrond zorgen voor een comfortabele bungalow met een knus buitenterras op het zuiden en een fijne overdekte entree. Door de lijnvoering simpel te houden ontstaat er een beeld waarbij de bakstenen gevel onderbroken is door een houten binnenplaats. 

De ruimtes en lichtinval

Via de ruime entree loopt men recht op de woonkamer af. De slaapkamers aan de linkerzijde van de gang zijn onderling verbonden met de badkamer. De garage en de berging zijn vanuit deze gang toegankelijk, dit is heel praktisch. De hoofdslaapkamer is breed en heeft een draaikiepraam naar het terras. Alle kozijnen beginnen bij de vloer en zijn plafond hoog.
Iedere ruimte is ruim voorzien van daglicht. Met de ligging op het zuiden is het terras op verschillende wijze overkapt. Een deel aansluitend aan de woonkamer heeft een gesloten afdak, één deel heeft een verstelbaar zonneweringssysteem en het overgebleven deel is eenvoudigweg open. Voor iedere situatie is dit knusse terras dus geschikt. 

energieverbruik

Een moderne levensloopbestendige bungalow is natuurlijk voorzien van een hoogwaardig energetisch plan. We onderzoeken of we een combinatie van maatregelen in kunnen zetten om een zuinige en comfortabele woning te maken.
Een lekker fors isolatiejasje, witte dakbedekking en verschillende energieopwekkende installaties zullen dit mogelijk maken.