Met de Noordzee in het zicht is het wat verwaarloosde pand in Castricum aan Zee perfect geschikt om te verbouwen tot een eenvoudige B&B hotel met ongeveer 10 kamers. De uitdaging in dit ontwerp (renovatie-strandhotel) het zoveel mogelijk gebruik maken van het aanwezige maar toch tot een mooi en vriendelijk ontwerp komen passend in de omgeving.

renovatie strandhotel: eenvoudige maar aantrekkelijke vorm in  landschap 

De bijzondere locatie aan de Hollandse kust vraagt om een aanpak waarbij het ontwerp een bescheiden positie in het landschap inneemt. Dit zonder het commerciële belang van aantrekkingskracht te vermijden. Het ontwerp bestaat uit een eenvoudig opzet waarbij op de bestaande begane grond een extra verdieping voorzien is en de huidige uitbouw vervangen wordt. Het beeld is door zijn gevelopbouw sterk horizontaal van richting.Om de kubistische vorm te verzachten is een deel van de entreegevel transparant gemaakt. Als het ware is een hoekje uit het pand gehaald. 
Dit op de hoek waar de meeste voetgangers passeren. Op deze plek komt de winkel met lobby. Boven de uitbouw is een keurig breed terras met zeezicht. Een echt traktatie voor de bezoeker. Alle kamers hebben een bijzonder kenmerk. Waar de één zeezicht heeft beschikt de ander over een groot terras op het zuiden of een schitterende blik op de glooiende duinen.

 

ROUTING en MATERIALEN

Een lobby, winkel en de nodige kamers moeten natuurlijk eenvoudig te bereiken zijn. In het ontwerp is de lobby aansluitend op de winkel gemaakt. Dit met de mogelijkheid om deze van elkaar af te sluiten na sluitingstijd. De ging biedt toegang tot de kamers op de begane grond. Met een royale trap in de gang kunnen de verdiepingskamers bereikt worden. Om het gebruik van de kamers van extra gebruikscomfort te voorzien is er bij een aantal studio’s een directe toegang voorzien via het terras.

Materialen met een natuurlijke uitstraling zoals composiet houten delen vormen de basis voor het ontwerp. Om diepte en richting te geven in de gevel zijn verschillende kleurtypen en bevestigingsrichtingen toegepast. De lichte horizontale rand heeft een verticale textuur en de donkere houtachtige delen zijn horizontaal geplaatst. Waar er geen bouwkundige gevel is, zoals bij het balkon, is er ruimte gelaten tussen de delen. Dit geeft een mooi open en transparant effect

 

Bleijenga Aannemers Sneek