Het tijdelijke onderkomen van de studentenroeivereniging Amphitrite te Haarlem gaat plaats maken voor nieuwbouw. De prachtige locatie aan het Spaarne ligt in een gebied waar volop gesport en gerecreëerd wordt door jong en oud. Dit bijzondere gebied aan de zuidelijke rand van Haarlem heeft een historisch karakter en daarmee ook de nodige restricties bij nieuwbouw.

Locatie

Sportpark de Overhout aan de Schalkwijkerwerg ligt aan het prachtige Spaarne, een kenmerk waterwerk van Haarlem. Het kavel vormt het einde van de groene zone tussen de Cuquiusdijk en de N205, ofwel de Slachthuisbuurt. Aan de overzijde van het water is de afgelopen jaren een  flink aantal nieuwbouwobjecten gerealiseerd. .
Toch is het karakter van de oevers monumentaal en traditioneel.  Het Spaarne wordt zeer intensief gebruikt door watersporters en recreanten, naast bedrijfsmatige activiteiten natuurlijk. De oeverwegen zijn zeker niet zelden het domein van fietsers, hardloper en toeristen. Kortom, een levendige sfeer aan de rand van de mooie stad Haarlem

ontwerp clubhuis Haarlem

Het spreekt voor zich dat de kostbare boten veilig en beschermd tegen de weersinvloeden in een prettige ruimte staan. Ook het onderhouden van de vaartuigen vergt de nodige ruimte. Omdat er verschillende lengtes zijn, is een botenplan gemaakt. De langste sportboot is ruim 18 meter, dus dit heeft grote invloed op de ruimtewens.
Dit met de gangbare bestemmingsplan mogelijkheid om 10 % van het terrein  te bebouwen, zijn we op zoek gegaan naar een passende oplossing. Bepalend voor de ingreep is in het kort: de lengte en draaicirkel van de boten, de beperkte bouwenvelop en een conservatieve welstandsnota.

routing

Beneden boten, boven sociëteit! Dat is de kern van het nieuwe Amphitrite-huis. De loods is aan de voorkant ontsluiten met twee ruime dubbele deuren met een vrije ruimte van 20 meter om de uitrijden van de ‘8’ mogelijk te maken.

Tussen deze loodsingangen is de deur naar de bovenliggende verdieping met daar de sociëteit, kleedkamers, krachthonk en aanverwante programmaonderdelen. De riemen zijn voorzien in staande houding naast de loodsdeuren.

Ruimtes, materialen en kleuren

Het gebouw heeft een traditioneel uiterlijk van een boothuis maar dan met eigentijdse en onderhoudsvrije materialen. De wanden zijn van staal met een potdekselprofilering en het dak is een stalen sandwichpaneel met golfprofiel. De boeiboorden, daklijsten en wandeinden zijn allen van staal zetwerk in een gebroken witte Ral kleur.

De gevels zijn passend bij de omgeving en welstandsnota Zaans groen. Het interieur wordt gekenmerkt door een houten afwerking om zowel de sfeer binnen als de akoestiek prettig te maken, in tegenstelling tot de gangbare loodsen, het is toch een gebied waar men verblijft.

vorm en licht

Het materiaal van de boten is niet gebaat bij langdurige blootstelling aan licht. Toch is daglicht bijzonder aangenaam en praktisch bij het onderhouden van het kostbare sportgoed. Zodoende is voorzien in ruime daglichtopeningen in de gevel maar met de buitenzonwering (pergola) om direct zonlicht uit de loods te houden.

Op de eerste verdieping is een lang dakraam in de nok met de lange ramen in de zijgevel en de voorgevel een ingreep om het relatief gesloten karakter van het gebouw op te heffen. Overal ervaart met het ‘buiten zijn’, een basis van de roeisport.

sprangers bouwbedrijf

gemeente Haarlem