Voor een betrekkelijk smal maar lang bouwkavel zocht een klant een moderne villa passend bij dit langwerpig stuk bouwgrond. De beperking in de breedte zorgde voor kansen in de lengte. De wens om veel glas toe te passen en budgetvriendelijke architectuur te realiseren was het recept voor een eigentijdse villa met klassieke kenmerken geïnspireerd op oude kloostergangen .

 moderne villa op een smal kavel met klassieke elementen

De woning bestaat uit 3 delen, drie kubussen beter gesteld. De 3 vierkantige bouwdelen van 4700×4000 meter zijn gezichtsbepalend. De entreezone aan de straatzijde is vrij gesloten van opzet. hier zit de trap, toilet, garderobe en de mogelijkheid om een lift te realiseren in de toekomst. Immers, de woning is levensloopbestendig:

geen drempel, wel een liftoptie! De tweede zone is half open en geeft ruimte voor de open keuken en de eettafel. Deze ruimte ligt in het verlengde van de 3e zone, de woonkamer, maar is afsluitbaar met een schuifvouwpui. De woonkamer is bijna volledig gericht op de tuin. [/grey]

routing

Vanuit de entree zijn er drie opties: 1. de eetkamer/keuken. 2. de slaapkamerverdieping met 3 kamers en badkamer. 3. het dakterras via de trap op de eerste verdieping. De masterbedroom is voorzien van een balkon. deze heeft in dit geval uitzicht net over het dijklichaam met in de verte een recreatieplas.
Het dakterras, dat later een volledige verdieping als optie heeft, is een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever. Vanaf het dak is een mooi uitzicht, de ligging van de tuin op het westen is niet ideaal, en hier worden ook zonnepanelen geplaatst.

Ruimtes, materialen en kleuren

Drie materialen bepalen het beeld in deze moderne villa. De raampartijen onderbroken met kolommen zijn geïnspireerd op ouder kloostergangen. Het open effect van dit ontwerpelement is dat ondanks de beperkte breedte van het pand geen tunnelgevoel ontstaat. Een mooie half open zijgevel zorgt hiervoor. De kozijnen zijn hout en dat willen we laten zien,

een heerlijk natuurlijke uitstraling. Dit in combinatie met de witte stalen kolommen en wanden zorgen voor een frisse en rustige uitstraling. De vloer is met hardsteen afgewerkt en de plafonds met hetzelfde smaakvolle hout. Met hier en daar een accent van rvc is het plaatje compleet. Sober, maar een mooie afwerking.

flexibiliteit tijdens en na het ontwerpproces

Het basisontwerp voor deze moderne villa op een smal kavel heeft een inwendige breedte van 4,8 meter. Smal, maar effectief ingericht geeft dit geen probleem en met een lengte van 12 meter met een open karakter geeft het ontwerp op geen enkele wijze aanleiding tot krapte. Door de variatie met vaste elementen, het gevarieerd herhalen van standaard elementen, zoals de gesloten, half open en open buitenwanden is met een beperkt budget veel kwaliteit te realiseren.

Het eerste ontwerp van deze moderne villa op een smal kavel was slecht 4,3 meter breed. In principe kan binnen de denkwijze van het ontwerp de woning ongeveer tot bijna  6 meter opgerekt worden. De optie om een extra verdieping te realiseren blijft bij deze aanpassingen geen enkel probleem.

gemeente Den Bosch

Gemeenten Den Bosch is onze partner.

sprangers bouwbedrijf