De Orthense, gemeente Den Bosch, voetbalvereniging OSC ’45 is toe aan een flinke opknapbeurt van het bestaande sportcomplex. In samenwerking met de gemeente Den Bosch, de sportclub en HEEMarchitecten is het plan ontstaan om van de huidige twee losse panen één representatief fris gebouw te maken. Alles onder één dak en een duidelijke entree, dat is de ambitie bij .

uitgangspunt: herkenbaar maar modern ontwerp clubhuis

Wij gingen aan de slag en kwamen op het idee om het huidige gebouw deels te renoveren en een eenvoudige kubusvorming entreegebouw voor het bestaande te plaatsen. Het blokje is niet alleen de verbinding tussen de kantine en de kleedkamers maar het huisvest ook de spelerstoiletten en het wedstrijdsecretariaat. Het beschikbare budget wordt verdeeld in een renovatie en nieuwbouwgedeelte.

Door de keuze om de huidige kleedkamers niet geheel af te breken kunnen we meer meters maken en het aangevulde programma (vanuit het 2e gebouw) kwijt. De verenging zal ook een inspanning doen met behulp van vrijwilligers om de het maximale uit het budget te halen.

ROUTING

Uiteraard is de routing bij sport en recreatie essentieel. Bij aankomst op het terrein komen alle bezoekers binnen via de hoofdentree, loodrecht op de entree van het complex. Belangrijk is dat de barbezetting overzicht heeft, de entree is dus in het zicht van de bar en de brede gang komt direct uit in de kantine!  haaks op de gang is de route naar de spelerspatio.

Als de spelers uit de kleedkamers naar het veld gaan, komen ze door de spelersgang en nemen de andere uitgang. Hiermee is een routing ontstaan waarbij een ‘schone’ route en een ‘vieze’ route (gras en modder) gescheiden zijn. Spelers lopen recht op de velden af onder een pergola door en langs het terras. 

RUIMTES, MATERIALEN & KLEUREN

Het entreegebouw is eenvoudig van opzet. Kubusvormig, wit met een gelijkmatige verdeling van de ramen. De lichte gevel bestaat uit een horizontaal gevelpatroon, gemaakt van horizontale kunststof delen met schaduwwerking. De achterliggende gevel behoud zijn grijze uitstraling

alleen dat in een warme grijze tint met een gelijkwaardig materiaal als het witte blokje. De horizontale ‘strepen’, één materiaaltype, vergelijkbare kozijnafmetingen, en de pergola maken het gebouw dat nu uit verschillende onderdelen bestaat weer tot een eenheid met een vriendelijke gevel. De missie “modern ontwerp clubhuis” geslaagd.

gemeente Den Bosch

Gemeenten Den Bosch is onze partner.

raadgevend ingenieursburo van Nunen bv.