De Orthense, gemeente Den Bosch, voetbalvereniging OSC ’45 is toe aan een flinke opknapbeurt van het bestaande sportcomplex. In samenwerking met de gemeente Den Bosch, de sportclub en HEEMarchitecten is het plan ontstaan om van de huidige twee losse panen één representatief fris gebouw te maken. Alles onder één dak en een duidelijke entree, dat is de ambitie bij .

uitgangspunt: modern & klassiek ontwerp clubhuis Den Bosch

Handbalvereniging Blauw-Wit was al jaren toe aan een nieuw clubhuis. De kantine, kleedkamers en bergingen hadden hun langste tijd wel gehad, opknappen had geen zin meer. De gemeente Den Bosch, de handbalverenging, Stichting sportpark de Hambaken en voetbalvereniging Osc ’45 bundelde de krachten om een multifunctioneel complex te realiseren met een meerwaarde voor sportpark de Hambaken.
HEEM architecten uit Den Bosch kreeg de opdracht mee om een nieuw, gezellig en multifunctioneel gebouw te realiseren passend in de clubcultuur. De taak is gecombineerd met de uitwerking van Fase I van het eerder uitgewerkte stedenbouwkundig ontwikkelingsplan voor het gehele sportpark. Het programma van wensen werd hierdoor aangevuld met een slimme oplossing voor twee multifunctionele velden en een verbetering van de verkeersroute naar het nieuwe complex.

het ontwerpuitgangspunt.

Bij het denkbeeldig uitzetten van de piketpaaltjes voor het plan is zichtbaar geworden dat het bouwkavel uitermate beperkt is. Aan de voorzijde loopt een hoofdgasleiding en mag in een straal van 4 meter niet gebouwd worden. Aan de achterzijde is een onderhoudszone voor de naburige sloot en een oud dijklichaam gelegen en mag 5 meter parallel aan de waterkant niet gebouwd worden.

Bovendien was de wens aanwezig om het groen, de oude bomen, zoveel mogelijk te behouden.  Een mooie opgave om een programma van wensen in te passen: 4 kleedkamers (16 personen), een scheidsrechterkleedkamer, invalidentoilet, 2 bergingen, een kantine, 4 toiletten, installatieruimte en een schoonmaakkast.

De Vorm

De verhouding tussen gevelbreedte, hoogte en diepte van het oude gezellige gebouwtje is gebruikt in het nieuwe ontwerp. In feite is de plattegrond herhaald en in lijn van de sloot verplaatst. Hierdoor ontstaat een speelse vorm en past het benodigde aantal vierkante meters bijna binnen de plangrenzen.
. Door het combineren van de invalidentoilet met de scheidsrechterkleedkamer en de installatieruimte op de vliering te realiseren is dit alsnog goed gelukt. De voorgevel werd hierdoor iets hoger. Om dit te compenseren en het gebouw een toegankelijkere sfeer te geven is de kapconstructie naar buiten doorgezet en heeft de functie van een pergola gekregen.

 

Materialen en kleuren

Een clubhuis op een sportpark moet vriendelijk ogen maar tegelijkertijd hufterproof zijn, stevig maar verfijnd ogen maar bovenal zo weinig mogelijk onderhoud vergen. De gevel is gemaakt van een materiaal gemaakt van een mix van houtschaafsel en kunststofsnippers. Het reageert hetzelfde op weersomstandigheden als hout maar is kleurvast, robuust en onderhoudsvrij. Voor het clubhuis was het belangrijk om van de kantine, het veld en het terras een eenheid te maken.
De gevel is dus opengemaakt met grote dubbele deuren, deze worden voorzien van klassieke luiken die de gevel meer karakter geven en tegelijkertijd dienen als inbraakwering. De combinatie van een schorskleur gevel, witte kozijnen met matzwarte dakdelen en luiken creëren een huiselijke uitstraling, een echt HEEM. De twee schoorstenen, tevens lucht af- en aanvoer, mogen om die reden niet ontbreken.

De oplevering

Eindelijk is het zover: het nieuwe clubhuis voor de handballers werd geopend door wethouder van Olden. Leden, oud leden, vrijwilligers en vrienden van de vereniging hebben samen het nieuwe sporthuis in gebruik genomen. Dit met de nodige feestelijkheden: er was een feestje voor de jeugd, verschillende ceremonies, een feestavond

voor de oudere jeugd, een ouder kind toernooi en een jamboree met gelegenheidteams. Wij zijn bijzonder blij met het behaalde resultaat: een tevreden vereniging die met veel plezier gebruik maakt van een gerealiseerd HEEM ontwerp. Ons ontwerpteam wenst alle jongens en meisjes heel veel plezier.