“Ons is gevraagd om een ontwerp voor een nieuwe luxe stadsvilla met: Een opengewerkt souterrain. Een begane grond met veel glas en terras aan de tuinzijde. Met daarbij een bewoonbare dakverdieping met een hoog plafond en ruim balkon te realiseren. Het souterrain gaat plaats bieden aan het kantoor aan huis. De begane grond voorziet in alle gemakken van een gelijkvloerse woning. De ruime verdieping onder de kap geeft ruimte aan een gastenverblijf.”

Klassieke voorgevel met verfijnd vormgegeven elementen maakt de luxe stedelijke villa bijzonder

Een T vormige plattegrond van deze luxe stadsvilla is de basis van deze ruim opgezette stadsvilla. Daarboven is een krachtige steile kruiskap met een nokhoogte tot boven de 9 meter geplaatst. Hiermee is een vrij conservatieve maar krachtig hoofdvolume ontstaan. De woonwensen bestaan uit drie zaken: groot kantoor aan huis, wonen op de begane grond en een gastverblijf op de verdieping. De toepassing van de kruiskap en de integratie van een souterrain geven het pand genoeg vierkante meters voor dit uitgebreide programma van wensen.
Er zijn verschillende elementen toegevoegd om de ontstane massa zowel wat speelser te maken en om alle ruimtelijke wensen de juiste plek te kunnen geven. De erker zorgt voor voldoende daklicht in de entree en geeft de gevel een vriendelijker karakter. De entree met grote overkapping maakt de binnenkomst veel comfortabeler en de serre met pergola aan de achterzijde maakt de achtergevel buitengewoon prettig. De zorgvuldige detaillering van gevel, raam en dak moeten zorgen voor de architectonische ‘final touch’.

Achtergevel met serre, patio pergola en (dak) terras.  

 De achtergevel is één groot feest. Het souterrain heeft een eigen karakter door het diepliggende terras en de fraaie trap. Door het bestaande hoogteverschil van het terrein te versterken nemen ontstaat veel daglicht aan de zij- en achterkant kant van woning. Hiermee wordt het souterrain in het geheel niet ervaren als ondergronds. Dit wordt versterkt door het ruimschoots toepassen van glazen puien met metselwerk kolommen. De kozijnen lopen vanaf de vloer tot het plafond, zo vormt het verdiepte buitenterras en het kantoor een natuurlijke eenheid. 

De begane grond heeft een L vormige woonkamer met schitterende eetkeuken. Hieraan grenst het ruime terras met uitzicht op het groene perceel met vrij uitzicht. Het terras met pergola sluit met een mooie schuifdeur aan op de keuken. En vanuit de woonkamer is goed zicht op de mooie tuin. Ook het bovenliggende gastenverblijf heeft dit uitzicht en een ruim bemeten terras. In de voorgevel is gekozen voor een rustige compositie met een glazen erker en klassieke entree met overkapping.

Drie functie in één luxe stadsvilla.  

De entreezone van deze klassieke luxe stadsvilla past bij de ambitie van dit bouwplan. Er is een fraaie vrijdragende overkapping om beschut voor de deur te kunnen staan. Het lage metselwerk muurtje met hardstenen aftrekker en de kleine diepliggende ramen in de gevel geven zowel een gevoelsmatige beslotenheid naar de straat als een visuele betrokkenheid naar het interieur. Het maakt de entree gezellig, comfortabel en functioneel. De luxe houten dubbele voordeur met verticale smalle glazen strippen maakt het plaatje compleet: u bent welkom!
De uitdrukkelijke wens om de drie functies na de entree een eigen routing te geven komt natuurlijk tot uitdrukking achter de voordeur. Een trappenhuis rondom een lift geeft toegang tot alle drie de etages met ieder zijn eigen sfeer. De begane grond heeft een mooie rechte brede gang met stalen kozijnen, de kelder een robuuste trap met een ruime binnenkomst beneden en de trap naar het gastenverblijf ligt aan de erker en heeft een vrije hoogte tot aan de nok.  

Verfijnde sfeerelementen per functie  

De entree en trappenhuis leiden tot de verschillende vertrekken met verschillende functies. Het spreekt voor zich dat een woonkamer er anders uitziet dan een kantoorruimte en dat een gastverblijf onder een hoge kap een bijzondere eigen sfeer heeft. Het kantoor heeft een zakelijke verdeling tussen ramen en kolommen. De woonkamer is voorzien van een ruime raampartij met een plat dak in combinatie met een pergola. Dit maakt de tuinzijde heel transparant maar niet te zonnig om rustig te kunnen relaxen of uitgebreid te kunnen eten. 
Het gastenverblijf heeft een zeer hoog plafond wat een prettig ruimtelijk accent is. Door het dakterras slim te plaatsen is er voldoende privacy ten opzichte van de woning beneden en toch fraai uitzicht op het omliggende landschap. In het plan staan looproutes en de zorgvuldige plaatsing van raamopeningen centraal. Iedere ruimte moet de juiste een gevelopening op de beste plek hebben. Daarbij moet de positie functioneel en doelmatig zijn zonder toekomstige interieurherinrichting dwars te zitten.

Accenten in materiaal, kleur en detaillering  

De combinatie van deze functies en architectonische elementen is in de materialisatie benadrukt. De kelder kent een donkere metselsteen dan de bovenliggende begane grond. En de serre geeft de achterkant de transparantie en beperkte massa die het nodig heeft als meest representatieve ruime. De slanke drempelloze aluminium schuifpuien maken het plaatje compleet.  Het vormt een feestelijke overgang tussen binnen en buiten en boven en beneden. De gehele gevel boven het maaiveld krijgt een grijsbruine handvormsteen, de Lepus Hv uit de sterrewaard collectie van Rijswaard.
De handgevormde steen laat zich goed combineren met een donkergrijsbruine dakpan en zinken goten. Door de kozijnen een lichtgrijze kleur te geven blijft het aantal kleuren beperkt. Op een aantal plekken wordt al accent nootkleurig hout toegepast. Onder andere in de entreedeur en het terras aan de achterzijde. De overgangen van het ene naar het andere materiaal krijgt op iedere plek een ander accent. Bijvoorbeeld een hardsteen element of iets naar voorliggend metselwerk. Bij een klassieke stadvilla geldt natuurlijk: het zit hem in de details.

raadgevend ingenieursburo van Nunen bv.

studio aditi