Een woning met het oog op de toekomst. Dit met verassende architectuur, comfort, luxe en met fraaie materialen afgewerkt. De opdrachtgever heeft een kavel in de nieuwbouwwijk Parkeiland te zoetermeer als thuis gevonden. Om dit echt een thuis te maken gingen wij aan de slag om een maatproduct te maken. Duidelijk met de opdracht om de grenzen van de planregels van het kavel op te zoeken.

Een ontwerp met een helder uitgangspunt 

Het ontwerp is eenvoudig van opzet. Een kubistische hoofdvorm van twee lagen en een speelse uitbreiding op de begane grond. De eenheid tussen de hoofd en secundaire vorm wordt gevonden in het speelse lijnenspel en consequente materiaalgebruik. Het kubistische uitgangspunt
stelde opdrachtgever en ontwerpers voor een uitdaging: In principe hebben alle omringende woningen een traditioneel uiterlijk met een hellend dak vanaf de 1e verdieping. Om een uitgesproken kap te vermijden werd een andere oplossing gevonden.

Sterke hoofdvorm, speelse contouren

De slaapkamers en woonkamer zijn grotendeels gelegen in de hoofdvorm. De woonkamer heeft een uitbreiding de tuin in met net zoals de keuken veel glas voor voldoende lichtinval en maximaal genot van de tuin. Door subtiele verschuivingen in de aansluitende vorm ontstaan zowel bij de entree als het terras twee overstekken.

Bij de entree om zowel de parkeerplaatsen en de entree droog te hebben. Bij de keuken om de opwarming door het zonlicht te beperken en droog te kunnen zitten. De gevels worden gekenmerkt door een sterk kader rond de gekozen vormen. Daarbij is een samenspel tussen drie verschillende fraaie materialen en gevelopeningen.

Geostylistix, leien en hout

De architectuur wordt naast de uitgesproken vorm sterk bepaald door een sterke keuze voor hoogwaardige materialen. De gevel is grotendeels opgebouwd uit een langwerpige betonsteen gecombineerd met een natuursteen laag. Deze bijzondere steen is de Geostilistix van MBI met een formaat van 595x95x40 mm.  De toplaag bestaat uit zeer fijne kleurvaste materialen.

De vorm geeft de gevel een sterke horizontale belijning.  Waar geen geostylistix is, wordt onder meer een vrij patroon leisteen toegepast. Zowel in het horizontale als geschuinde vlak. De gevel is op de begane grond ook deels van geolied hout. Deze combinatie van hout, natuursteen en leisteen geven de woning een heel eigen, bijzonder en modern karakter.

Verrassende plattegrond, afwisselende architectuur. 

Het westelijke deel van de plattegrond is utilitair en het oostelijke deel, de hoofdvorm, voor het woon en slaapgenot ontwerpen.
Iedere ruimte is ruim voorzien van daglicht. Met de ligging op het zuiden is het terras op verschillende wijze overkapt. Een deel aansluitend aan de woonkamer heeft een gesloten afdak, één deel heeft een verstelbaar zonneweringssysteem en het overgebleven deel is eenvoudigweg open. Voor iedere situatie is dit knusse terras dus geschikt.