Bij de aankoop van de nieuwe woning aan de Wandelweg in Wormerveer besloot de kersverse eigenaar uit te breiden. De tuin heeft de ideale maat aan de zijkant is weinig ruimte en de voorkant is geen optie om uit te bouwen in verband met het beschermde stadsgezicht. De gelukkige bezitter heeft de beslissing genomen om bovenop de bestaande garage naast de voordeur een extra verdieping te bouwen.

locatie

Wormerveer is een bescheiden dorp onder de rook van Amsterdam. Deze gemoedelijke nederzetting tussen de beroemde kinderdijk en Zaanstad heeft een centrum met verschillende indrukwekende panden en deelgebieden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
Monumentaliteit en een drops karakter wisselen elkaar af. Het kavel aan het ‘schoolpad’staat via kleine waterwegen in verbinding met de Zaan en daarmee  heeft het alle kwaliteiten die een bewoner kan

ontwerpuitgangspunt extra verdieping

Het beschermde stadsgezicht in combinatie met een conservatieve welstandsnota draagt zorg voor een traditionele en bescheiden ontwikkeling van panden in deze beschermde zone. Zo ook bij dit projec.t
Wij kozen ervoor om een duidelijke knipoog te maken naar het traditionele Zaanse huis. Programmatisch wil de opdrachtgever de extra verdieping verbinden met het bestaande pand met een gang waarop twee slaapkamers en een badkamer aansluiten.

MATERIALEN & KLEUREN

De optimistische verwijzing naar de traditionele regionale vormgeving kent verschillende bestanddelen. Allereerst heeft de gemeente hier een duidelijk voorkeur voor zaansgroene of zwarte houten delen met  witte boeiboorden.
Dakpannen zijn gemêleerd licht en donker grijs zoals het andere dak.  De constructie is zo licht mogelijk (hout) om verzwaringen van het bestaande dak te minimaliseren.

vorm en licht

Het concept is eenvoudig: een verdieping op de bestaande garage. De eis om een de dakgoot maximaal 3 meter boven vloerpeil te maken, dwingt ons wel tot een creatieve oplossing. Het toepassen van een strook verticale dakpannen met de dakgoot keurig op de juiste hoogte.
 Hierdoor ontstaat een eigenwijze vormgeving. Dit is extra geaccentueerd door de uitbouw visueel los te knippen door de spiegeling van het dak aan de kant van de bestaande bouw.

de vakman